Țara care s-a întors în timp. Guvernul folosește mașini de scris și faxuri: „A fost haos în primele zile”

de: Dumitrescu Andrei
29 11. 2022

La o lună după ce un atac cibernetic a doborât serverele și site-urile guvernamentale din Vanuatu, oficialii frustrați încă foloseau conturi private de Gmail, laptopuri personale, pixuri și hârtie și mașini de scris pentru a conduce guvernul primului ministru, Ishmael Kalsakau, care a intrat în funcție la doar câteva zile după accident.

Atacul malware asupra rețelelor de stat a provocat întârzieri în comunicare și coordonare în această națiune insulară din Pacific cu 314.000 de locuitori și 80 de insule.

Oamenii au apelat la Pagini Galbene online sau la anuarele telefonice pe suport de hârtie pentru a localiza numerele de telefon guvernamentale. Unele birouri funcționau de pe paginile lor de Facebook și Twitter.

Problemele au început în urmă cu aproximativ o lună, când a fost observată pentru prima dată o activitate suspectă de phishing în e-mailurile către Ministerul de Finanțe, potrivit unui analist financiar care lucrează îndeaproape cu echipele de securitate cibernetică ale ministerului.

Malware-ul a blocat aproape toate arhivele de e-mailuri și site-uri web ale guvernului. Multe departamente foloseau încă unități locale de calculator pentru a stoca date, spre deosebire de serverele web sau de cloud. Nu au fost publicate informații oficiale cu privire la faptul că hackerii au cerut sau nu răscumpărare.

„Durează mai mult timp pentru ca plățile de la Ministerul de Finanțe să iasă, dar oricum suntem întotdeauna la ora Vanuatu”, a declarat analistul financiar.

„A fost haos în primele zile”

Departamentele guvernamentale s-au străduit să rămână conectate, ceea ce a frustrat oficialii, fiind implementate soluții improvizate pentru comunicarea între agenții și departamente. Multe birouri guvernamentale din insulele exterioare se confruntă cu întârzieri bruște ale serviciilor.

„A fost haos în primele zile, dar întregul guvern și-a făcut conturi alternative de Gmail sau și-a folosit e-mailurile private. Cu toții folosim telefoanele și telefoanele mobile pentru comunicare. Dar în Vanuatu suntem rezilienți, fiind o țară mică, și putem gestiona acest lucru”, a declarat Olivia Finau, ofițer de comunicare în cadrul Ministerului Schimbărilor Climatice. „Departamentul nostru comunică mai mult cu publicul acum cu ajutorul Facebook și Twitter și chiar avem mai mulți adepți.”

Atacul nu a prăbușit infrastructura civilă, cum ar fi site-urile companiilor aeriene sau ale hotelurilor. Cea mai mare parte a turismului și a afacerilor a continuat ca de obicei în perioada aglomerată de Crăciun și Anul Nou.

Sistemul actual poate fi remediat prin actualizarea software-ului și prin plasarea fișierelor în cloud pentru a fi gestionate, a declarat analistul. Dar oficialii locali nu au expertiza necesară pentru a face acest lucru și „au nevoie de asistență externă”.

Guvernul a raportat anterior că atacul a avut loc pe 5 noiembrie, dar un tehnician informatician de la Biroul Șefului de Informații al Guvernului și un diplomat australian au confirmat pentru The Guardian că, de fapt, accidentul a avut loc duminică, 30 octombrie.

În primele zile ale crizei, unele autorități din Vanuatu au atribuit problema vremii nefavorabile care a afectat infrastructura de internet.

Cu toate acestea, diplomatul australian a declarat: „Am observat că a existat o problemă imediat… echipa noastră a recunoscut că aceasta are caracteristicile unui atac cibernetic și nu a fost cauzată de vreme”.

Lacunele în comunicarea internă în zilele care au urmat atacului au agravat situația. Prim-ministrul Kalsakau a venit oficial la putere pe 4 noiembrie, iar pe 5 noiembrie guvernul a recunoscut oficial problema.

Guvernul Australiei a făcut oferte de asistență. „Am trimis o echipă pentru a ajuta la acest atac cibernetic rușinos și la răspuns și lucrăm la procesul de readucere la normalitate a sistemelor informatice guvernamentale”, a declarat Pat Conroy, ministrul australian pentru dezvoltare internațională și Pacific, pentru ziarul local Vanuatu Daily.

Atacurile cibernetice au făcut ravagii la nivel global în ultimii ani, iar atacul din Vanuatu va servi drept avertisment pentru micile națiuni din Pacific care au o securitate cibernetică și mai slabă decât Port Vila.